Portugal 2009 - Del 2

campingturisterne

Portugal 2009

 

Del 2

 

Lissabon

 

 

 

Kortet viser hele ruten - større version findes på Forsiden

 

Turens varighed: 58 dage

Antal kørte km: 7.712 km

Kortet viser de campingpladser, vi boede på, da vi var i Portugal

Lissabon

 

Det er blevet lørdag - den 26. september - og Lissabon venter forude. Der er ikke så langt at køre, kun 122 km, så vi ankom allerede ved middagstid. Dagen startede lidt diset, men ved middagstid var temperaturen på 24o.

 

Campingpladsen, Camping Lisboa, er stor og velanlagt, og vi bliver passet godt på - der er vagter ved indgangen og man kommer hverken ind eller ud uden sit bomkort.

 

I receptionen taler man fint engelsk, og båsene er af pæn størrelse med fliser, egen vandhane og egen affaldsspand - plus bænk og bord.

SÅDAN ....

 

Toilet- og bruseforholdene skuffede, selv om det på overfladen så pænt ud, men måske havde vi fået forventningerne skruet lidt for meget op, fordi det var så stor og velanlagt en plads? Men jeg må ærligt tilstå, at for mig var det lige på grænsen, så jeg foretrak at bruge mit eget brusebad i campingvognen.

 

Beliggenheden kunne man dog ikke sige noget negativt om - efter 10 min. gang var man ved busstoppestedet til Lissabon - bus 714 - og efter ca. 40 min. kørsel er man inde i byen.

 

Lissabon er Portugals hovedstad med 830.000 indbyggere. Men "på trods" af det er det en fantastisk charmerende by, som også jeg tabte mit hjerte til. Den har en særlig stemning over sig af både nyt og gammelt: Sporvogne fra begyndelsen af 1900-tallet og kæmpemæssige udendørs elevatorer som bringer dig til en anden bydel! Jeg har det lidt på samme måde med Lissabon, som jeg har med Rom. Måske er det fordi begge byer er bygget på 7 høje? Eller også er det bare den særlige charme, de to byer har?

 

 

Der er i sagens natur store niveauforskelle i byen, så bekvemme sko er absolut en fordel - og så er der jo heldigvis sporvognene, hvor især linje 28 er verdensberømt.

Men først skulle vi spadsere op til Castelo de São Jorge, hvorfra man har en formidabel udsigt ud over Lissabon med bl.a. Alfama kvarteret, Tejo floden og broen Ponte 25 de Abril.

 

Borgen ligger på en af de 7 høje og er bygget af Kong Afonso Henriques efter sejren over maurerne i 1147, men lige siden romertiden har der ligget en fæstning på stedet.

Efter at have set os mætte på den fantastiske udsigt, var det maverne der skulle mættes, og det valgte vi at gøre i Alfama kvarteret, som ligger neden for borgen, og som er et af Lissabons mest maleriske kvarterer.

Dog ikke på en af Fado restauranterne (billedet ovenfor til højre) - det var nemlig ikke lige vores "musiksmag" selv om Lissabon er Fado'ens sikre hjemsted og det vel burde være en del af en tur til Portugal at opleve Fado sangen. Måske skulle vi have prøvet et andet sted??

 

Vi har bevæget os væk fra Alfama kvarteret og ned til Avenida da Liberdade, som siges at være den mest imponerende af Lissabons mange boulevarder, og forståeligt nok, for den er hele 90 m bred og 1,5 km lang. Der er 12 vognbaner og mellem dem løber lange, smalle grønne områder med træer og fortovscafeer.

Rossio er Lissabons livlige hovedtorv med hyg-gelige cafeer, duftende bagerbutikker og flotte hu-se, springvand og en helt fantastisk flisebe-lægning. Fliserne er lagt i et "bølgemønster", og man bliver helt svimmel, fordi man synes fliserne bevæger sig under én.

 

I sin tid fungerede pladsen som kvægmarked og senere var det her, man foretog heksebræn-dinger. Der har også været tyrefægtninger og karneval!

 

En plads der har været vidne til meget, må man sige!

Billedet her viser Elevador de Santa Justa. Den er fra 1902 og er en af Lissabons mere sær-prægede seværdigheder. Den er konstrueret af en fransk arkitekt, som var elev hos Gustave Eiffel - ham igen!!

 

Vi er tidligere stødt på ham i Paris (Eiffeltårnet) og i Porto (den gamle jernbanebro Maria Pia).

 

Hvis man tager elevatoren til toppen får man en flot udsigt over byens tage. Øverst oppe er der en lille café.

Banegården Estacão do Rossio er fra 1890. Facaden er manuelinsk*) og vinduerne er heste-skoformede. Ganske flot.

 

*) Frodig og dekorativ gotisk stilretning fra slutningen af 1400-tallet.

Bairro Alto - det gamle arbejderkvarter - ligger på de stejle skråninger vest for Rossio pladsen, og en sjov og nem måde at komme dertil på, er at tage den stejle Glória sporvogn. Det gjorde vi, og vi håbede jo at kunne filme og fotografere turen, men det var ganske enkelt håbløst, for mange andre havde fået den gode idé at tage sporvognen, så den var stuvende fuld, så man kunne ikke så meget som se ud af vinduerne. Folk sad og stod allevegne.

... men sådan ser sporvognen ud udefra.

 

Man kan også godt se, at vejen er meget stejl - så selvfølgelig foretrak folk den, fremfor at gå!

Heroppe i Bairro Alto kvarteret mødes nyt og gammelt og rigt og fattigt, og man synes næsten at man er kommet til en "by i byen". Der er snævre, stejle gyder med småbutikker og gamle huse med fine smedejernsbalkoner som her på billedet til venstre.

Vi ville hvile benene lidt og fandt et dejligt skyggefuldt sted, hvor vi kunne få et glas køligt hvidvin - og pludselig kom jeg til at kigge nærmere på det træ, i hvis skygge vi sad:

 

Det var det største gummitræ, jeg nogen-sinde har set - så stort, at det var umuligt at fotografere, så jeg tog et billede af et (næsten lige så stort) ved siden af.

Vi sluttede besøget i Lissabon med at slentre rundt i det kvadratiske kvarter (gaderne er snorlige) med de mange, skønne butikker. Her fandt Hanne Marie den taske, hun havde ønsket sig i årevis!

Der er mange flere billeder i Fotoalbum.

 

Gå evt. til Frankrigsdelen (Paris, Lourdes, Cahors, Rocamadour) eller

 

Spaniensdelen - Santillana del Mar - Cuevas del Monte Castillo - Picos de Europa - Covadonga - Ribadesella - Bulnes og Santiago de Compostela

 

Portugal del 1 - Bom Jesús - Porto - Douro-dalen - Batalha - Fátima - Tomar - Óbidos

 

Portugal del 3 - Lagos - Verdens Ende - Évora - Vila Vicosa - Borba - Estremoz - Evoramonte - Lamas og Lapa

Tilbage til toppen af siden